Proponuję zacząć pieczenie od przygotowania formy - ja używam blaszki o wymiarach 20x30 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłozonej pergaminem
Teraz czas na owoce - sezonowe, bo w kazdej wersji - czy to będą jabłka, śliwki, truskawki - ten przepis sprawdza się.
Ile owoców? Truskawek co najmniej pół kilograma, a warto przygotować więcej, bo owoce zapadają się a samo ciasto dobrze rośnie
W wersji ze zdjęć dorzuciłam jeszcze mrożone maliny i jagody (ok.4 garści)
Przepis:
Nastawic piekarnik na 190 stopni
4 całe jajka
1 szklanka (może byc mniej) cukru
dodać:
1 łyzkę octu (ja daje ocet jabłkowy)
2 łyzki wody
3 łyzki oleju
dobrze połączyć, a nastepnie wsypać:
1,5 szklanki maki
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
I jeszcze przez chwilę miksować
Wylać na blachę, wrzucić gęsto owoce, bo ciasto pięknie rośnie.
Piec 40 minut w 190st.
Mozna polukrować lub posypac cukrem pudrem
Ciasto jest bardzo proste, zawsze wychodzi - kwestia jest ustalenie sobie stopnia słodkości, bo ja wolę dać mnie cukru, a po upieczeniu polukrować
Smacznego!
28 komentarzy:
mmmmmmmmmmmmmmmm pysznie wygląda :DDD
pozdrawiam
:D no to jak jest juz przepis,to nic tylko piec i próbować ;D
O matko , gdyby nie moje ostatnie przejedzenie ,natentychmiast zabrałabym się za pieczenie .Pysznie wygląda ,a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.
Ależ apetyczne! A u mnie w ogródku właśnie dojrzewają truskawki:D
Już mi ślinka cieknie:D
Pozdrawiam cieplutko
Pychotka , pięknie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej
:) ślinka cieknie... lubię takie owocowe :) słyszałam, że należy wymieszać w mące - owoce, orzechy, czekoladę... cokolwiek co się chce dodać do ciasta, po to aby nie zapadało się (aż do dna)... ale nie wiem jak to do końca z owocami będzie... Pozdrawiam :)
Ale mi narobiłaś ochoty.Właśnie pije kawę i nie mam do niej nic słodkiego...Mmmmm..ale bym zjadła tej pysznosci..
Pozdrawiam
Smakowity kasek nam tu prezentujesz Joasiu! Uwielbiam truskawki a swiezutkie cieple jeszcze placki z nimi sa znakomitym uzupelnieniem kazdego letniego popoludnia! Chyba sprobuje w weekned takie male cudo rowniez upiec!
Pozdrawiam Cie slonecznie
Marta
Bardzo miłe - jak zwykle - komentarze, więc ten deszczowo-słoneczno-deszczowy (tak,tak) dzień zrobił się wspaniały :))
Ciasto jest lekkie, odrobinę wilgotne i jeśli przez przypadek ktoś zapomni o nim (w co wątpię) - wytrzyma 2 dni bez problemu ;)
O posypywaniu mąką słyszałam, ale w tym cieście wskazane jest, aby owoce zapadły się. Zresztą taka jest konsystencja surowego ciasta, że owocki pod swoim ciężarem wpadają ;) I nieszkodzi :))
A tych prawdziwych truskawek to Wam zazdroszczę ;))
Inspirujesz i kusisz.... :)
OOOO!!!! Jaki fajny przepis, już dodaję do ulubionych i zrobię, koniecznie z truskawkami :-))))
O posypywaniu mąką też słyszałam, ale w przypadku rodzynek do sera na sernik, a owoce to chyba fajnie jak się zatopią w cieście. No... mozna jeszcze podpiec samo ciasto i potem nałożyc owoce.
Pozdrawiam serdecznie
Moje truskawki na ucieranym się zapadły i ciasto podmokło. Muszę się Twoim przepisem zainspirować - koniecznie! Ciepełko zostawiam!
Mniam... ale pychotka!!!
Camille - cieszę się, że mogę również inspirować, a kuszenie? Pewnie coś w tym jest ;))
alizee, llooko - jeśli spróbujecie przepisu napiszcie proszę, jak wyszło :)
Elle - faktycznie :)
Pychota!
Moja babcia nazywa podobne ciasto bazowe "robione łyżką" :) Uwielbiam je za prostotę i za to, że jest pycha!
Mniam, mniam ...
... wygląda przepysznie!
... szkoda, że nie można przesłać ciasta drogą elektroniczną ;)
A u nas właśnie kończą się truskawki ;(
Joasiu, wygląda niezwykle apetycznie :))
jak ja lubię ciasta z truskawkami :)))
na pewno wypróbuję :))
pozdrawiam
Może kiedyś, kiedyś technika pozwoli rozsyłać upominki-poczęstuki drogą elektroniczną ;))
Będę pierwszą osobą, ktora skorzysta z takiej możliwości :)
Jest jeszcze rabarbar, z którym ten wypiek też jest super!
Miłego weekendu Moje Miłe :)
co te wypieki mają w sobie takiego, że nawet jak się przed chwilą coś słodkiego zjadło to i tak po zobaczeniu zdjęcia ma się ochotę biec do kuchni i produkować kolejne ciacho??
lubię takie proste przepisy, bo im coś szybciej się robi tym częściej u mnie gości na co dzień :)
pozdrawiam
Joasiu, przepis rewelacyjny. U mnie już drugie ciasto pochłaniamy, pieczone dzień po dniu, bo tak szybko znika :-)
Pozdrawiam Cię serdecznie
Faktycznie bardzo prosty przepis muszę upiec placek na czwartkowe święto , więc z nieba mi spadłaś z tym pomysłem . Dzięki , pozdrawiam serdecznie , piękne zdjęcia -Yrsa
P.S. ja truskawki pochłaniam poduszone i zmieszane z jogurtem naturalnym , dobre i podobno nietuczące .
WOW!Moje ulubione truskaweczki w tak apetycznych ujęciach! Pędzę coś zjeść, bo mi apetytu narobiłaś:)
serdecznie pozdrawiam
Bardzo, bardzo dziękuję za przepis. Ciasto jest cudowne. Dawno szukałam takiego przepisu na ciasto, które można zrobić za pięć dwunasta. Super.
takie apetyczne truskawki to moje marzenie...
Pozdrawiam z Tajlandii ;)
No to następnym razem i ja zrobię to ciasto :-)
Trafiłam tu do Ciebie ze strony Elisse.
Joasiu! Dzięki za cudny przepis, już opanowany, dwukrotnie upieczony i do cna wyjedzony!
O tak, wyglada niezwykle kuszaco :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz